Resultater efter 2,5 års samarbejde:
- Bedre elevresultater
- Personaletrivsel er rykket fra bund til top blandt skolerne
- Personalefravær er faldet med ca. 3 dage pr. medarbejder
Udgangspunktet: For to et halvt år siden blev jeg kontaktet af skolechef og skoleleder og bedt om at hjælpe med at få vendt kulturen på skolen. Udgangspunktet for opgaven var en skole, der lå i bund i kommunen målt på trivselsmålinger både blandt personalet og elever, hvilket afspejlede sig i utilfredsstillende faglige resultater, som man ønskede at hæve.
Hvad var opgaven: I en proces mellem politikere, forvaltning og skoleledelse blev der formuleret nogle tydelige formål for indsatsen. Opgaven bestod i:
- At formulere få tydelige mål for skolen og få lagt en klar strategi for at nå målene.
- At sikre, at mål og strategi blev tydeligt kommunikeret ud både internt og eksternt.
- At give sparring til skoleledelsen omkring skolens organisering & kompetenceudvikling, så det blev tilpasset de nye mål.
- At få løftet elevernes faglige niveau og trivslen på skolen
Indsats: Fokus i opgaven har ligget i sparring med ledelsesteamet – både som team og individuelt. Det var afgørende for skoleledelsen, at forløbet skulle være praksisnært. Følgende indsatsområder har været prioriteret i de sidste to år:
- Formulering af få tydelige mål for skolen
- Udvikling af systematisk model for fælles kompetenceudvikling
- Udvikling af organisation og alle fora / møder. Bidrager de til skolens mål eller skal der afvikles noget og / eller udvikles andet?
- Udvikling af støttesystemer – herunder vejledere og PLC.
- Aktionslæring i ledelsesteamet. Hvordan oversættes mål til hverdag i interaktion med lærere og pædagoger, så mål udleves og ikke blot bliver til mål på et stykke papir?
- Individuelle samtaler med den enkelte leder til sparring i et ærligt tillidsfuldt rum.
Resultater: En kommunal trivselsmåling i 2018 viste, at trivslen blandt medarbejderne er steget markant og skolen har rykket sig fra bund til top blandt skolerne i kommunen. Det gælder for hele skolen og kigger man isoleret på SFO og pædagogerne i skolen, så er udviklingen endnu mere markant. Det er lykkedes at få alle medarbejdere med – både lærere og pædagoger! Resultaterne i trivselsundersøgelsen er vigtigt pejlemærke for en god skoleudvikling.
Endnu vigtigere har den positive udvikling i personalegruppen haft direkte positiv effekt på kerneydelsen i form af bedre resultater for eleverne til afgangseksamenen, hvor skolen oplevede den største fremgang i kommunen.
Sidst men ikke mindst er personalefraværet i perioden blevet reduceret markant med ca. 3 dage pr. medarbejder.
Egne refleksioner: Udviklingen skyldes først og fremmest et dedikeret ledelsesteam, som har turdet åbne dørene op, så der har været noget på spil for den enkelte og dermed også skabt et rum med særligt læringspotentiale. Ledelsesteamet har prioriteret den nødvendige tid til refleksion over egen praksis i en travl hverdag.
I en tid, hvor quick fixes er fristende i konsulentbranchen, er det bekræftende at få lidt hard facts på, at den vedholdende og systematiske indsats har en stor effekt og rykker skoler for alvor! Hatten af til skoleledelsen og den opbakning, som har været i forvaltningen til en længerevarende indsats. Udviklingen fortsætter…